Motivatie

T. zit in groep 8. Vanmorgen tijdens het ontbijt vertelde hij dat ze iets leuks hadden gekregen, een taakbrief. Ik vroeg hoe dat werkt. ‘Nou, je hebt allemaal taken voor de hele week. En weet je wat leuk is? Als je de taken voor vandaag af hebt, mag je al verder gaan met die van morgen’. Ik reageerde instemmend, maar blijkbaar niet helemaal naar verwachting. Dus lichtte T. nog toe ‘dan ben je veel eerder klaar’.

Ik begrijp het helemaal. En ik zou willen dat het bij mij ook zo werkt. Maar helaas. Ik maak wel ‘to do’ lijstjes, maar ze zijn niet afdoende. Ik denk meer van ‘ach, ik heb de hele week nog!’ Ben ik daarom een prototype uitsteller? Voor sommige taken wel. Maar ik ben er ook achter gekomen dat ik iets ‘extra’s’ nodig heb, iets dat motiveert.

Naar aanleiding van de opleiding ‘deep motivational drivers‘ ben ik er achter gekomen dat ik vooral wordt gemotiveerd door de proceskant van een taak, project of opdracht. Dat klopt volgens mij als een bus. Mijn Samen leren zwemmen challenge heb ik mede volgehouden omdat mijn berichtjes iedere dag werden gedeeld, reacties kregen en het aantal likes groeide. Heel stimulerend.

Ik ga nu weer een andere uitdaging aan. Het online lesmateriaal voor Lifeguard moet worden geschreven. Iets om tegenaan te hikken. Gisteravond gaven de (mede)gebruikers aan dat ze hoopten dat ik de planning wel zou halen, met enige twijfel in hun stem. Ik heb aangegeven dat ik het fijn zou vinden als ze me zo nu en dan vragen hoe het gaat. Ze mogen me ‘achter de broek zitten’. Ik ben benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen, vanmorgen ontving ik al het eerste, (gelukkig) opbeurende mailtje. Ik merk dat het werkt, voor mij.

Het geeft mij een gevoel van betrokkenheid en betekenis. Misschien wel het ei van columbus voor toekomstige projecten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s